Your browser does not support JavaScript! Ontdek en behandel gedragsproblemen bij uw kat | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Ontdek en behandel gedragsproblemen bij uw kat

Alle katten zijn individuen, hebben andere achtergronden, genen en ervaringen die allemaal het gedrag van uw kat beïnvloeden. Het goed leren kennen en het observeren van uw kat kan gedragsveranderingen aan het licht brengen waar u misschien actie op moet ondernemen. Hoe eerder u ingrijpt hoe beter het voor iedereen is.

Het is goed om te weten wat de normale dagelijkse gedragingen zijn van uw kat, op deze manier is afwijkend gedrag snel te herkennen. Normaal gedrag kan bijvoorbeeld zijn: Kadootjes brengen (vogeltjes, muizen, enz), water drinken uit het toilet, gras eten, miauwen, aan de pootjes likken, en het hebben van gekke ‘kattenaanvallen’ vooral in combinatie met kattenkruid.

Laat uw kat één van de onderstaande gedragingen recentelijk of overmatige zien?

  • Vermijden van de kattenbak, met urine markeren of sproeien, krabben, ruw spelen, dwangmatig gedrag, hyperactief ‘s nachts/ teveel activiteit ‘s nachts, overmatige miauwen, obsessief wassen, agressie.

Dit kunnen tekenen zijn dat de kat last heeft van een of meerdere stressfactoren.

Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Pijn/ ziekte
  • Sociale interactie met andere huisdieren
  • Angst en behoefte aan veiligheid

Het herkennen van de oorzaken van stress en deze weghalen is belangrijk zodat uw kat er niet verder onder hoeft te lijden. Bovendien kunnen deze gedragingen een gewoonte worden en daarmee potentieel gevaar opleveren voor zowel de kat(ten) als uzelf. Op de eerste plaats is het van groot belang om pijn en medische problemen zoals blaasgruis, kristallen in de urine, urineweg ontsteking artritis en parasieten als wormen en vlooien uit te sluiten door eerst uw dierenarts te bezoeken.

Er zijn bepaalde oorzaken van stress die heel gewoon zijn en niet voorkomen of vermeden kunnen worden. In de vakantieperiode komen bepaalde stressfactoren kijken zoals reizen, een nieuwe omgeving, achterblijven in een onbekende omgeving (cattery, pension) of ‘nieuwe mensen’ (zoals een oppas).

Voor deze tijdelijke oorzaken is er een breed scala aan producten te krijgen die helpen bij het verminderen van deze externe stressfactoren.

Het is belangrijk dat u de therapieën de tijd geeft om hun werk te doen. Leest u dus de bijsluiter en instructie zorgvuldig door.