Your browser does not support JavaScript! Hou je huisdier gehydrateerd deze zomer | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MA Logo

We kennen allemaal de voordelen van warmere dagen en lichtere avonden, van langere wandelingen met de hond en minder modderige pootafdrukken, tot meer tijd in de tuin voor de katten. Maar stijgende temperaturen kunnen nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Lees verder om de vochthuishouding van uw huisdier op peil te houden, nu het weer steeds milder wordt. 

Omdat ze altijd een bontjas dragen, kunnen honden en katten vaak niet zo goed om met de hitte als mensen. Ze passen zich niet zo makkelijk aan aan temperatuurstijgingen, aangezien katten en honden maar beperkt kunnen zweten. Wist je dat zweetklieren die betrokken zijn bij het afkoelen, alleen in de kussentjes van de poten worden aangetroffen?

Katten en honden koelen af door te hijgen, door convectie (beweging van lucht over het lichaam) en ook door verzorging. Zoals je je kunt voorstellen, krijg je van hijgen dorst, dus een onbeperkte toevoer van koud water is een must bij warm weer.

Gehydrateerd blijven

Natuurlijk kunnen we niet praten over hydratatie en waterbalans zonder over de nieren te praten. Nieren hebben veel rollen, zoals helpen om de bloeddruk onder controle te houden en hormonen aan te maken. Maar misschien wel de belangrijkste rol die de nieren spelen, is het in evenwicht brengen van het water- en zoutgehalte in het lichaam en het 'reinigen' van het bloed.

Als huisdieren niet goed gehydrateerd zijn, met andere woorden, niet genoeg vocht drinken om aan hun behoeften te voldoen, zullen de nieren proberen water te besparen door minder vocht uit het lichaam te laten ontsnappen. Als gevolg hiervan zal de urine geconcentreerder worden - donkerder van kleur en met een sterkere geur.

Als de nieren van een huisdier beschadigd zijn (zoals vaak voorkomt bij oudere dieren), is het gebruikelijk dat ze meer drinken dan normaal en ook meer plassen. Als de nieren echter helemaal niet meer werken, wordt er soms weinig of geen urine geproduceerd.

Het is erg belangrijk om een dierenarts te raadplegen wanneer bij je huisdier de hoeveelheid die hij drinkt of de hoeveelheid urine die hij plast, verandert Naast nieraandoeningen kunnen veranderingen in dorst ook worden veroorzaakt door diabetes en andere ziekten, evenals door warm weer.

Hoe geraakt een huisdier uitgedroogd?

De meest voorkomende manier waardoor een huisdier uitgedroogd kan raken, is door niet genoeg te drinken om aan zijn behoefte te voldoen. Dat kan zijn omdat de waterbak niet is gevuld of omdat er wat meer concurrentie is bij de waterbak. Als een van je huisdieren de neiging heeft om dominant te zijn, zorg dan voor meerdere waterbakken op verschillende locaties. Bij stijgende temperaturen kan water een bron worden waar je huisdieren om willen vechten. Zorg ervoor dat oudere huisdieren er ook gemakkelijk bij kunnen, misschien zelfs door de kom op een doos of een standaard te zetten, zodat ze op hoofdhoogte staat.

Huisdieren kunnen ook uitgedroogd raken als ze sneller water verliezen dan normaal. Dit kan zijn omdat ze op die manier hijgen en vocht verliezen, of als ze een ziekte hebben zoals braken of diarree, wat kan leiden tot vochtverlies uit het spijsverteringskanaal. Een uitgedroogd huisdier kan heel snel erg ziek worden.

Tekenen van uitdroging

Pak een huidplooi van je hond of kat op de rug vast en laat dan los - ze valt onmiddellijk weer op zijn plaats. Door uitdroging verliest de huid haar elasticiteit, waardoor deze langzamer weer op haar plaats zal zakken. Milde uitdroging kan meestal vrij snel worden gecorrigeerd door te drinken. Soms moet er via een infuus vloeistof in de bloedbaan van het huisdier worden gebracht, als hij of zij niet kan drinken of niet snel genoeg vocht uit het spijsverteringsstelsel kan opnemen.

Andere tekenen dat je huisdier mogelijk ernstig uitgedroogd is, zijn onder meer:

  • Een snelle hartslag
  • Droog plakkerig tandvlees en mond
  • Diepliggende ogen
  • Koude oren en poten

Een uitgedroogd huisdier kan in shock raken, dus zoek altijd dierenarts als je denkt dat dit een mogelijkheid is.

De zomer biedt aan onze huisdieren veel geweldige mogelijkheden om van het buitenleven te genieten. Zorg er wel voor dat je voorbereid bent en, indien nodig, voldoende water geeft.

Lees dit artikel over hoe je huisdieren koel kunt houden tijdens een hittegolf voor meer ideeën om je klaar te maken voor de zomer met je huisdier.