Ga naar inhoud Ga naar navigatie

Het lijkt misschien vreemd dat een kat of hond kan verbranden, vooral omdat ze altijd een bontjas dragen. Maar UV-stralen maken geen onderscheid tussen mens en dier, dus je huisdieren beschermen tegen blootstelling aan de zon is net zo belangrijk als jezelf beschermen.

Hoewel het waar is dat de vacht van uw huisdier enige bescherming biedt, is dit niet de ondoordringbare barrière die je zou verwachten. Bij katten en honden met een witte of lichtgekleurde vacht mist hun huid de pigmentatie die hen helpt te beschermen tegen schade door de zon. Maar zelfs als je huisdier een dikke, donkere vacht heeft, kunnen hun oren, neus en buik allemaal vatbaar zijn voor zonnebrand, vooral als ze een lichte, roze kleur hebben.

Hoe weten we wanneer onze harige vrienden bescherming nodig hebben? Het is simpel: als het buiten te warm voor jou is, dan is het ook te warm voor hen. Toch zijn er manieren om plezier te hebben in de zon, zonder de risico's:

  • Probeer huisdieren binnen te houden tijdens de uren met maximale zon-intensiteit (tussen 10 en 15 uur).
  • Zorg ervoor dat je huisdieren altijd toegang hebben tot schoon drinkwater.
  • Wanneer je buiten of in de tuin bent, voorzie een schaduwplekje om zich tegen de zon te beschermen, zoals een deken onder een boom of een geïmproviseerde tent met een paraplu.
  • Als je de hond meeneemt in de auto, laat ze dan nooit alleen in de auto achter. Zelfs in de schaduw is er een risico op oververhitting.
  • Breng een zonnebrandcrème voor huisdieren aan op de aan de zon blootgestelde huid, zoals de uiteinden van de oren, de neus, de binnenkant van de benen en de buik. Als je geen zonnebrandcrème voor dieren hebt, kan je er één gebruiken die is ontworpen voor baby's of kinderen, mits deze boven beschermingsfactor 15 is, geurvrij en geen zinkoxide bevat, omdat dit giftig kan zijn voor huisdieren.

Als je je een beetje dwaas voelt terwijl je een sunblock op je dier smeert, vergeet dan niet dat ook katten en honden gevoelig kunnen zijn voor huidtumoren. De meest kwetsbare zijn huisdieren met een korte, witte vacht en een lichtgekleurde huid (zoals witte katten en Staffords). En hoewel niet alle tumoren worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, is het één van de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Daarom is preventie van levensbelang!

Houd deze zomer de bovenstaande tips in gedachten en bezoek altijd een dierenarts als je veranderingen op de huid van je huisdier opmerkt. Alles zoals roodheid, zweertjes, korstjes, haaruitval of verkleuring moet worden gecontroleerd. We weten dat de gedachte aan kanker eng is, maar veel gevallen van huidkanker zijn behandelbaar, vooral als ze vroeg worden opgemerkt.

Onze viervoetige vrienden houden ervan om in de zon te liggen, dus waarom zouden we ze niet laten genieten van één van de beste genoegens van het leven? Het enige wat je nodig hebt, is een beetje gezond verstand.