Your browser does not support JavaScript! De 'Begroetingsbuiging' | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Je zou kunnen denken dat de ‘Begroetingsbuiging’ als een menselijk ochtendstretchen is. Dat je hond waarschijnlijk heeft geslapen of geluierd voordat je thuiskwam, en dat dit zijn manier is om zijn spieren, gewrichten en pezen wakker te maken. Een manier om het bloed weer te laten stromen.

De ‘Opstaan Stretch’ is echter heel anders dan de ‘Begroetingsbuiging’ die veel eigenaren van gezelschapsdieren soms zien als ze thuiskomen.

Door hier wat onderzoek naar te doen, kwamen we de prachtige beschrijving van Brenda Aloff tegen in het boek Canine Body Language: A Photographic Guide:

“De begroetingsbuiging is een houding die alleen wordt gebruikt voor iemand die de hond leuk vindt en bij wie hij zich op zijn gemak voelt… In de begroetingsbuiging zie je ontspannen oren en kleine ogen. De honden hebben een ontspannen, lome uitstraling."

De vier belangrijkste tekens die we zien zijn:

  • Verlaagde voorkant
  • Opgeheven achterkant
  • Neus naar jou gericht
  • Ellebogen van de grond

Deze ‘Begroetinsbuiging’ (of 'rek', zoals het misschien bekend is) kan soms de vorm hebben van een voorwaartse rek, waarbij de hond zijn ellebogen laat zakken en zijn achterste in de lucht opheft, die dan in een achterste rek kan overgaan (of vice versa). Soms doet je hond ook een grote geeuw om mee te gaan met de beweging (als je geluk hebt!).

Aloff zegt verder:

“Het is heel vleiend wanneer een hond je begroet op deze ongebreidelde, vriendelijke en zeer respectvolle manier. Deze begroeting bevestigt je persoonlijke ruimte en is een verzoek voor jullie twee om te communiceren."

In zekere zin is het vrij vergelijkbaar met de lichaamstaal van de ‘Speelbuiging’, maar je krijgt niet het gevoel dat je hond op het punt staat te springen, alsof het een ‘opgerolde veer’ is. Ook zie je met de ‘Speelbuiging’ een extremere verlaging van het lichaam en staan de oren rechtop in plaats van slap.

Dus reken jezelf tot de gelukkigen als je hond je op deze manier begroet - ze zullen de ‘Begroetingsbuiging’ niet zomaar voor iedereen uitvoeren, dus het is een teken van jullie speciale relatie.