Your browser does not support JavaScript! Eenvoudige hondentraining en trucs | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Voorgestelde producten

De meeste honden zijn heel goed in staat om iets nieuws te leren en gelukkig willen ze dit ook graag. Het kan ze mentaal stimuleren en de interactie met hun baasje is vaak heel leuk en lonend. Als je hond het ziet zitten, is er geen reden waarom je ze niet iets nieuws zou kunnen leren, noem jezelf gewoon een hondenfluisteraar.

Enkele eenvoudige trucs om aan honden te leren

Deze zullen van hond tot hond verschillen. De meeste honden kunnen relatief gemakkelijk worden aangeleerd om te gaan zitten en liggen, vooral als het om eten gaat! Andere commando's, zoals blijven en komen, kunnen wat langer duren, maar hou vol! Het is een geruststelling te weten dat je je hond los kunt laten en dat ze gemakkelijk naar je toe komen.

Probeer eens een gehoorzaamheidscursus

Ben je de eigenaar van een bijzonder ondeugend hondje? De eerste plek moet dan je plaatselijke dierenartspraktijk zijn; ze hebben misschien lokale hondentrainers die ze kunnen aanbevelen. Als je deskundig advies wilt over afwijkend hondengedrag, zorg er dan voor dat de trainers geaccrediteerd zijn.

Niets voor jou? Leer hoe je thuis gehoorzaamheidstraining voor honden onder de knie kan krijgen

Het is belangrijk om geen negatieve bekrachtiging te gebruiken, want dat kan vaak een probleem verergeren. Beloon goed hondengedrag en wees geduldig, want dingen leren kan tijd kosten (net als bij ons mensen!).

Wat de beste beloning voor goed gedrag is, hangt af van het karakter van je hond. Sommige zijn erg op eten gericht, terwijl anderen alleen voor speelgoed zullen meewerken. Het maakt niet uit welk speelgoed je kiest, ze zullen blij zijn met je tijd en aandacht, ook al is het met oud speelgoed. Als het gaat om op voeding gebaseerde training, is de veiligste manier om ze te belonen met een kleine hoeveelheid van hun normale voedsel. Het is dan geen extra voedsel bovenop hun gebruikelijke maaltijden, en het kan ook helpen om maagklachten te voorkomen.

Probeer de normale routine van je huisdier niet te verstoren. Voer ze zoals gewoonlijk, wacht tot ze kalm zijn en vraag ze dan om een kunstje te doen. Je kunt ze beginnen te belonen wanneer ze een idee beginnen te krijgen van wat je hen vraagt. Sommige eigenaren vinden clickertraining nuttig en anderen leren hun honden in plaats daarvan trucjes tijdens wandelingen.

Maakt ras verschil?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen lijst met makkelijk te trainen rassen die we kunnen geven. Van sommige rassen wordt gedacht dat ze sneller leren, terwijl andere misschien meer vastbesloten zijn, maar met een goede band met de eigenaar van het dier en de juiste omkoping, kunnen de meeste honden worden gestimuleerd om samen met hun baasje te leren. Schrijf je hond dus niet zomaar af als een plantrekker als hij een sterkere wil heeft dan de meeste soortgenoten!

Hoe zit het met de leeftijd?

Hoe jonger je jouw hond een trucje leert, hoe beter! Uiteraard moet je ervoor zorgen dat ze als puppy eerst volledige ingeënt en tegen parasieten behandeld zijn, alvorens je ze voor de puppytraining mee naar buiten neemt. Puppy's en jongere honden hebben de neiging om vol energie te zitten. Nieuwe dingen leren kan een goede manier zijn om hen te helpen die opwinding te kanaliseren. Bovendien kan hondentraining vanaf jonge leeftijd soms betekenen dat je goed gedrag aanleert, voordat slechte gewoonten een kans krijgen.

Zolang je hond in goede gezondheid verkeert en met jou wil communiceren, is er geen reden waarom een ​​eigenaar niet kan proberen een oudere hond iets nieuws te leren, in tegenstelling tot het populaire gezegde... Het is een goed idee om je dierenarts te raadplegen voordat je een nieuwe activiteit onderneemt of trainingslessen start, vooral met oudere honden, om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor je hond.