Your browser does not support JavaScript! Wat zijn 'veterinary diets'? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Er bestaat geen twijfel over het feit dat voeding een enorm verschil kan maken voor de gezondheid van uw huisdier. Dus als uw hond of kat ziek is, hebben de zogenaamde veterinaire diëten dan werkelijk voordelen? Hier leert u alles over dit specifieke type van voedsel voor huisdieren.

Veterinaire diëten uitgelegd

Veterinaire diëten (ook bekend als ‘prescription diets’ of ‘therapeutische’ diëten) zijn voedsel voor huisdieren die speciaal zijn ontwikkeld om te helpen een specifieke gezondheidstoestand onder controle te houden. Zo kunnen ze actieve ingrediënten bevatten, waarvan bekend is dat ze bepaalde symptomen verbeteren, of een mix van voedingsstoffen bevatten, voor huisdieren met speciale voedingseisen.

Zo zal een dieet voor huisdieren met nierproblemen doorgaans weinig fosfor en natrium bevatten, om de druk op de nieren te verminderen. Aan de andere kant zal een dieet voor huisdieren met diabetes rijk zijn aan vezels en eiwitten, om de spijsvertering te vertragen en zo te helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Heeft mijn huisdier een veterinair dieet nodig?

Hier is het enige wat u moet onthouden over veterinaire diëten: zoals de naam al doet vermoeden, moeten ze door een dierenarts aanbevolen worden! Dus als uw huisdier een bepaald gezondheidsprobleem heeft, breng ze naar de dierenarts voor een grondig onderzoek. Veterinaire diëten kunnen het leven voor sommige huisdieren veranderen, maar zonder de juiste diagnose, kunnen ze schadelijk zijn voor andere dieren.

Veterinaire voeding is ook niet altijd voor langdurig gebruik. Het kan een deel van een behandelingsregime zijn. Dus uw dierenarts kan het voor een tijdje adviseren, kijken wat het effect is op de gezondheid van uw huisdier en beslissen of (en wanneer) het het juiste moment is om terug te schakelen naar een normaal dieet.

Het belang van preventie

Zowel klinische proeven als recensies van klanten tonen hoe veterinaire diëten een positieve invloed op het leven van veel katten en honden kunnen hebben. Ze zijn echter niet de oplossing voor elk probleem.

Iets wat we ons niet altijd realiseren, is dat een aantal van de meest voorkomende ziekten goed te voorkomen zijn. Gebitsaandoeningen bijvoorbeeld, kunnen worden voorkomen met een mondverzorgingsroutine. En obesitas of zwaarlijvigheid kan voorkomen worden met controle over de porties en fysieke activiteit.

Andere problemen, zoals huidallergieën of maagklachten, kunnen vaak worden verholpen met een dieet dat meer eiwitten van goede kwaliteit bevat (zoals volledig vlees) dan granen. Dus terwijl veterinaire diëten hun plaats hebben (en vaak een heel belangrijke), is een geschikte normale voeding soms alles wat een kat of hond nodig heeft.

Waar het op neerkomt

Veterinaire diëten kunnen een grote steun bieden op een moment dat uw huisdier het nodig heeft. Het zijn echter gespecialiseerde producten die alleen gebruikt mogen worden op aanbeveling van uw dierenarts.

Want elk huisdier is uniek en het vinden van de juiste voeding kan enige tijd in beslag nemen. Het kan handig zijn om de verschillende opties te kennen, maar vergeet vooral niet: uw dierenarts is er om u te helpen.