Your browser does not support JavaScript! Moet ik mijn huisdier meer eten geven in de winter? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Naarmate de temperatuur daalt en de winter nadert, verandert onze dagelijkse routine. We houden van stevige maaltijden om warm te blijven en geven er de voorkeur aan om lekker binnen te blijven. Maar wat betreft katten en honden, hoeveel beïnvloedt koud weer hun eetlust?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we elk huisdier afzonderlijk bekijken.

Het effect van koud weer op je hond

Laten we het eerst hebben over de omgeving van uw huisdier. Net zoals dieren in het wild meer calorieën nodig hebben om ze door een zware winter te helpen, heeft een hond die veel van zijn tijd buiten of in een buitenkennel doorbrengt, meer voedsel nodig om warm te blijven. Die extra calorieën, waar het lichaam naar verlangt tijdens de koudere maanden, helpen om een vetreserve in ons lichaam op te bouwen, waardoor we goed geïsoleerd blijven tegen de kou. Dus in zekere zin is de regel hier heel eenvoudig: hoe kouder de temperatuur waaraan je huisdier wordt blootgesteld, hoe meer calorieën ze nodig hebben.

Daarentegen heeft een hond die binnen woont met voorzieningen zoals centrale verwarming, geen extra voedsel nodig om ze de winter door te krijgen. Tenzij hun fysieke activiteit afneemt, waardoor ze misschien iets minder moeten eten. Dit brengt ons bij ons volgende punt: beweging!

Als voor jou een dagelijkse wandeling in de winter een moeilijke uitdaging is, sta je niet alleen. Naar buiten gaan als het donker en ijskoud is, is gewoon niet erg aantrekkelijk. Fysieke activiteit is echter zeer gunstig voor ons en onze huisdieren, dus het is belangrijk dat we zoeken naar manieren om actief te blijven en gewichtstoename te voorkomen tijdens de koudere maanden (meer hierover hieronder).

En hoe zit het met koud weer en katten?

In een studie van de Universiteit van Liverpool ontdekten onderzoekers dat katten van nature de neiging hebben om meer te eten tijdens de winter. Voor deze studie hebben ze vier jaar lang de eetpatronen van 38 katten gemonitord en kwamen ze erachter dat ze ongeveer 15% minder eten in de zomer.

De katten in het onderzoek mochten echter het hele jaar door buiten spelen en sporten, wat suggereert dat, net als honden, buitenkatten in de winter meer voedsel nodig kunnen hebben, terwijl binnenkatten die niet zo worden blootgesteld aan seizoensgebonden veranderingen, dat niet zullen doen. Hier is nog een voorbeeld: een buitenkat die het liefst in de herfst- en wintermaanden binnen opgerold voor de haard blijft liggen, heeft dezelfde hoeveelheid voedsel (zo niet minder) nodig dan in de lente en de zomer.

Zoals één van de auteurs van de studie concludeerde: “Katten zijn, zoals veel mensen, meer geneigd om te eten als het buiten koud is, maar in hun geval is dit waarschijnlijk te wijten aan de extra energie die ze nodig hebben om warm te blijven als ze onderweg zijn.”

Conclusie

Hoeveel je je huisdier in de winter te eten geeft, hangt volledig van je kat of hond af. Laat je leiden door de lichaamsconditie, het fitheidsniveau en de veranderingen in hun routine.

Dus als hun lichamelijke activiteit toeneemt of je huisdier meer tijd buiten doorbrengt, is het mogelijk dat je meer moet voeren. Voor binnenkatten kan de verandering in daglichtlengte en temperatuur buiten het instinct aanwakkeren om meer te eten, maar de moderne huizen van vandaag maken dit steeds minder nodig. En huisdieren die tijdens de koude maanden minder bewegen, moeten hun voedselinname ook beperken, of dit nu kleinere porties of minder lekkernijen betekent.

Verzorgingstips voor de winter

  • Laat voedsel niet altijd beschikbaar zijn voor je kat of hond. Dit lijkt misschien het juiste om te doen, maar het is gezonder om 2-3 keer per dag gecontroleerde porties te voeren. Zoals hondenbezitters goed weten, kunnen onze hondenvrienden behoorlijk los gaan als het om eten gaat!

  • Wanneer dagelijkse wandelingen een worsteling worden, raden we aan nieuwe manieren te vinden om actief te blijven. Dit kunnen kortere, frequentere wandelingen zijn, wat vaker nieuw speelgoed aan je hond geven of vaker binnen spelen. Afspreken om samen met bevriende hondenbezitters te gaan wandelen, kan ook helpen.

  • Als de nachten erg koud zouden worden, raden we aan om katten binnen te houden om bevriezingsgevaar te voorkomen.

  • De vacht van je huisdier biedt bescherming tegen de kou. Hou ze in topconditie met een goede verzorgingsroutine. Regelmatig borstelen verhoogt de bloedcirculatie en verwijdert overtollig haar (dit is vooral handig tijdens de ruiperiode).

  • We merken het misschien niet altijd op, maar de winterlucht kan erg droog zijn. Om ervoor te zorgen dat je huisdier goed gehydrateerd is, moet je altijd water bij de hand hebben en hen aanmoedigen om regelmatig te drinken.