Your browser does not support JavaScript! Wees de vlooien te slim af komende winter | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
  • MedicAnimal - care with a conscience

Nu de maanden kouder worden en de donkere dagen eraan komen, vergeet je misschien hoe belangrijk het is om vlooien aan te pakken en behandelingen te gebruiken om te voorkomen dat je huisdier die vervelende parasieten oppikt. De realiteit is dat vlooien nog steeds een probleem zijn, zelfs in de winter. Hier zullen we bespreken waarom je waakzaam moet blijven en door moet gaan met de behandeling.

Hoewel het waar is dat vlooien en teken niet gedijen bij lagere temperaturen, is het een veel voorkomende misvatting om te denken dat ze in de winter geen bedreiging vormen. In een natuurlijke omgeving zou een hond of kat in de winter minder snel een vlooienplaag krijgen, omdat het koude weer ervoor zorgt dat de vlooien inactief zijn, maar in Nederland en België worden de meeste huisdieren binnen gehouden in een kunstmatige omgeving, waar het gebruik van centrale verwarming de vlooien het hele jaar kan laten gedijen.

Kunstmatige omgevingen en het gebruik van centrale verwarming

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, overleven vlooien tijdens de wintermaanden, vooral binnenshuis. Onze warme huizen zijn de perfecte broedplaats voor vlooien, omdat ze gedijen in een warme en vochtige omgeving. Mensen zetten de centrale verwarming hoger om hun huis warm te houden, maar dit betekent dat vlooien zich aangetrokken voelen tot het huis. Eigenaren van gezelschapsdieren moeten effectieve maatregelen nemen om hun huisdieren en hun huizen van deze parasieten te ontdoen en het risico op besmetting te minimaliseren door het hele jaar door continu te behandelen.

Huisdieren behandelen in de winter

Het behandelen van je huisdier is slechts een deel van de oplossing, aangezien je ook het huis en eventuele andere huisdieren in je huishouden zult moeten behandelen. Alles waar de hond of kat mee in aanraking komt, dient behandeld te worden met een door jouw dierenarts aanbevolen product. Anders is het onvermijdelijk dat de vlooien terugkomen.

Vlooien kunnen zeer ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ze zijn één van de meest voorkomende oorzaken van verontrustende huidproblemen bij honden en katten en in ernstige gevallen kunnen kleinere dieren, met name kittens, sterven aan bloedarmoede als gevolg van bloedverlies door de voedende vlooien.

Directe huisdierbehandeling

De meest effectieve manier om vlooienplagen te bestrijden, is het huisdier het hele jaar door direct te behandelen. Voorgeschreven en niet-voorgeschreven directe behandelingen in de vorm van plaatselijke toepassingen, vlooienshampoo's, tabletten en sprays zijn allemaal producten die kunnen worden verkregen om vlooien op uw huisdier effectief te behandelen. Het kammen van het huisdier met een vlooienkam zal helpen om volwassenen te verwijderen en eieren te vernietigen.

Spot-on vlooienbehandelingen

Spot-on vlooienproducten worden op het huisdier aangebracht. De vloeistof wordt aangebracht op het nekvel, direct op de huid met de vacht gescheiden. De meeste spot-on producten bevatten adulticiden die zijn ontwikkeld om volwassen vlooien binnen 24 uur na toediening van het huisdier te verwijderen.

Orale vlooienbehandelingen

Er is een toenemend aantal orale vlooienbehandelingen voor honden en katten die de volwassen vlooien op het huisdier doden.

Geïntegreerde vlooienbestrijding

Deze oplossing maakt gebruik van een combinatie van 2 verschillende soorten insecticiden die gericht zijn op de verschillende stadia van de levenscyclus van de vlooien: een adulticide om de volwassen vlooien te doden die je op het huisdier kunt zien, en een insectengroeiregulator om de eieren die ze rond je huisdier leggen aan te pakken. .

Injecteerbare vlooienbestrijding

Voor katten is er een injecteerbaar vlooienbestrijdingsmiddel beschikbaar. Het bevat een groeiregulator voor insecten die ervoor zorgt dat vlooien zes maanden lang geen levensvatbare eieren in je huis kunnen leggen. Dit product moet worden toegediend door een dierenarts.

Als je de huisdieren correct behandelt, is de kans kleiner dat je het huis hoeft te behandelen, omdat alle vlooien als onderdeel van hun levenscyclus op je kat of hond zullen springen. Dus als je de kat of hond hebt behandeld, sterven de vlooien uit als ze in contact komen met het dier.

Huisbeheer

Door tapijten en meubels te stofzuigen, zullen eitjes opgezogen worden. Dit is vooral belangrijk als je huisdieren mogen slapen of klimmen op de bank, het bed, enz. Door het gebied te reinigen waar de favoriete slaapplaats van het huisdier is, worden aanzienlijke aantallen eieren en larven verwijderd. Als je beddengoed gebruikt, dan moet dit in de wasmachine gewassen worden (eieren, larven en volwassen dieren overleven dit niet).

Bij een lichte vlooienplaag kan je zelf effectief de ongediertebestrijding uitvoeren. Veel producten kunnen gebruikt worden om je huis te besproeien tegen vlooien. Producten zijn zo ontworpen dat ongetrainde huiseigenaren in hun eigen huis een lage concentratie insecticide kunnen gebruiken. De meeste van deze producten hebben een lage concentratie insecticide en in sommige gevallen een groeiregulator. Zoals bij alle producten van dit type, moet je je houden aan de gebruiksaanwijzing, vooral met betrekking tot de dosering.