Your browser does not support JavaScript! Verzorg de gewrichten in de winter | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
 • MedicAnimal - care with a conscience

Naarmate de winter dichterbij komt en het koude weer aanbreekt, kunnen aandoeningen zoals artritis merkbaarder worden, waardoor huisdieren zich ongemakkelijk voelen door pijn en stijfheid. We hebben vaak het gevoel dat de kou onze gewrichten kan blokkeren en onze spieren strammer kan maken, en voor huisdieren is dit niet anders.

Artritis is een degeneratieve aandoening die ontsteking van de gewrichten veroorzaakt, waarbij osteoartritis de meest voorkomende vorm is. Het komt net zo vaak voor bij katten en honden als bij mensen en kan erg afmattend zijn.

Heeft het alleen invloed op oudere huisdieren?

Het is waar dat oudere huisdieren vaker aan artritis lijden, maar huisdieren op elke leeftijd kunnen ook worden beïnvloed. Grote rassen, werkhonden en dieren met overgewicht kunnen vatbaarder zijn voor gewrichtsaandoeningen. Ook komt artritis vaker voor na verwondingen (breuken of verstuikingen), operaties of bepaalde genetische aandoeningen (zoals heupdysplasie).

Wat zijn de symptomen?

Dit zijn enkele van de aanwijzingen dat uw huisdier aan artritis lijdt:

 • Achterblijven op wandelingen
 • Vaker slapen
 • Prikkelbaarheid
 • Manken
 • Moeilijkheid om te bewegen
 • Geen zin om te spelen, rennen, springen of de trap gebruiken
 • Zichtbare pijn en ongemak - vooral 's ochtends of na het rusten

Als u vermoedt dat uw harige vriend aan pijnlijke gewrichten lijdt, bezoek dan uw dierenarts zodat deze een grondig onderzoek kan doen.

Welke behandelingen zijn beschikbaar?

Als uw kat of hond gediagnosticeerd is met artritis, zijn er behandelingen die kunnen helpen om hun pijn te beheersen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Deze omvatten ontstekingsremmende medicijnen, gewrichtssupplementen, hydrotherapie, fysiotherapie, warmtetherapie en acupunctuur.

Raadpleeg echter uw dierenarts voor een diagnose en de juiste behandeling voor uw huisdier.

Hoe kan ik helpen?

Een correcte behandeling vinden, is meestal het belangrijkste, maar er zijn veel dingen die u kunt doen om hun leven gemakkelijker te maken.

 • Zorg ervoor dat ze zacht, comfortabel beddengoed hebben, weg van tocht en beschermd tegen koude oppervlakken. Gebruik dekens voor extra warmte of investeer in een bed van goede kwaliteit. Onze orthopedische bedden helpen de druk van de gewrichten en ledematen van uw huisdier te verminderen door zich naar hun vorm te vormen.

 • Blijf actief. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de spieren en verhoogt de bloedcirculatie naar de gewrichten. Kies frequente, korte en rustige activiteiten zoals wandelen of spelen en probeer springen of klimmen te beperken, vooral bij oudere huisdieren.

 • Bescherm uw hond tegen koud en nat weer door ze tijdens het wandelen een waterbestendige en winddichte jas aan te doen.

 • Houd uw huisdier op een gezond gewicht, omdat extra kilo's hun gewrichten belasten. U kunt ook helpen door het introduceren van een gespecialiseerd dieet voor gewichtsverlies (bij overgewicht) of gezonde gewrichten (om gewrichtspijn te verlichten). Raadpleeg uw dierenarts voor verder advies.

 • Bedek houten vloeren en harde oppervlakken met matten of tapijten om uitglijden of ongemak tijdens het lopen te voorkomen.

 • Geef uw huisdier dagelijks een voedingssupplement voor gewrichten, zoals YuMOVE of Seraquin. Het introduceren van een aanvulling op de dagelijkse voeding van uw kat en hond zal helpen om de stijfheid van de gewrichten te verzachten, de langdurige gezondheid van de gewrichten te ondersteunen en de mobiliteit te bevorderen.

Samengevat: het vinden van de juiste behandeling is essentieel, maar preventieve zorg is de eerste stap. Zorg voor de gewrichten van uw huisdier met een gezond dieet, dagelijkse lichaamsbeweging en hartverwarmende knuffels, en u bent op de goede weg.