Your browser does not support JavaScript! Waarom moet ik mijn huisdier ontwormen? | MedicAnimal.nl
Ga naar inhoud Ga naar navigatie
Zoek voor voer, speelgoed, supplementen, enz.
Wij hebben alles wat u nodig heeft voor een gezond, en blije hond of kat!
Voorgestelde producten
 • MA Logo

We zullen het toegeven: praten over wormen is niet ons favoriete tijdverdrijf, maar de basisprincipes van deze parasieten, zoals hoe ze te voorkomen en te behandelen, zou verplichte kost moeten zijn voor elke huisdiereneigenaar. We weten dat het onderwerp van vandaag een beetje vies is, maar we beloven dat je je beter voorbereid zult voelen na het lezen van ons artikel.

Zijn wormen mijn huisdier aan het infecteren?

Er zijn een aantal wormen die katten en honden kunnen infecteren in Nederland. Indien onbehandeld, kunnen sommige wormen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om uw huisdier regelmatig te ontwormen.

Spoelwormen zijn wit, lang en zien eruit als kleine, wiebelende spaghetti. Spoelworminfecties komen vaak voor en begint wanneer uw huisdier besmettelijke eieren eet. Deze eieren ontwikkelen zich vervolgens tot wormen in de darm van uw huisdier. De eieren komen voor op besmette oppervlakken in bijvoorbeeld parken, tuinen en zandbakken, of via geïnfecteerde gastheren zoals muizen of vogels.

Het komt vaak voor dat puppy's worden geboren met spoelwormen. Deze kunnen via de moeder worden overgedragen voor de geboorte en via de moedermelk tijdens de borstvoeding, waardoor regelmatig ontwormen bij drachtige teven en pups vanaf 2 weken essentieel is.

Lintwormen zijn lang en plat. Wanneer ze worden uitgescheiden, zullen de wormsegmenten verschijnen als bewegende rijstkorrels. De meest voorkomende lintworm wordt via vlooien doorgegeven aan huisdieren.

Om besmetting te voorkomen, raden we het hele jaar door aan vlooien te voorkomen. Lintwormen kunnen ook worden overgedragen als uw huisdier een gastheer heeft opgegeten, zoals een muis of andere kleine zoogdieren.

Huisdieren met lintwormen knabbelen en likken hun billen overdreven vaak.

Haakwormen zijn kort en gebogen aan het eind, met tanden die in de darmwand haken. Net als spoelwormen, kan uw huisdier worden blootgesteld aan de larven door verontreinigde grond.

Als ze eenmaal in de darmen zijn ontwikkeld, voeden de wormen zich met weefsel en bloed. Haakwormen kunnen een serieuze bedreiging vormen voor kittens en puppy's, omdat ze ernstig bloedverlies en vocht kunnen veroorzaken.

Zweepwormen zien eruit als kleine stukjes draad met een dikker uiteinde. Ze kunnen voorkomen bij honden, maar zelden bij katten. Ze worden vaak in lage aantallen aangetroffen, dus uw huisdier vertoont mogelijk geen symptomen. Een zware aantasting kan echter schade aan de darmen veroorzaken en tot bloederige diarree leiden.

Longwormen komen voor bij honden, vooral een bepaald type longworm genaamd Angiostrongylus vasorum, die dodelijk kan zijn als hij niet wordt behandeld. Deze parasiet wordt overgedragen aan honden via slakken en naaktslakken, die de infectieuze larven dragen. Als u vermoedt dat uw hond longworm heeft opgelopen of een preventieve behandeling nodig heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.

Puppy's lopen het hoogste risico op infectie, omdat ze meestal nieuwsgierig zijn.

Symptomen van een longworminfectie zijn ademhalingsproblemen, hoesten, gemakkelijk moe worden, slechte bloedstolling, overmatig bloeden (zelfs bij kleine wonden of snijwonden) en neusbloedingen.

Tekenen die erop wijzen dat uw huisdier besmet kan zijn met wormen:

 • Wormen in de ontlasting van uw huisdier
 • Diarree
 • Hoesten
 • Wormen braken
 • Een gezwollen buik
 • Loomheid
 • Verlies van eetlust / gewichtsverlies
 • Anemie of bloedarmoede
 • Doffe vacht

Neem altijd contact op met uw dierenarts als u iets van het bovenstaande opmerkt. Sommige van deze symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen.

Kan ik via mijn huisdier zelf ook wormen krijgen?

Spoelwormen kunnen huisdieren en mensen infecteren, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. In ernstige gevallen kunnen de larven blindheid en orgaanschade veroorzaken, daarom is het belangrijk om huisdieren regelmatig te ontwormen (minstens vier keer per jaar).

Sommige lintwormen en haakwormen kunnen ook aan mensen worden overgedragen, hoewel dit vrij zeldzaam is.

Hoe kan ik wormen voorkomen en behandelen?

 • Eieren kunnen jarenlang besmettelijk blijven. En omdat poep een belangrijke bron van infectie is, is het van cruciaal belang dat we die van onze huisdieren altijd opruimen.

 • Was altijd uw handen na het omgaan met huisdieren - vooral voor het eten of bereiden van voedsel.

 • Darmparasieten kunnen ook op de loer liggen in groenten en fruit. Was deze grondig voordat u ze opeet.

 • Ontworm uw huisdier regelmatig. We raden aan om elke twee weken puppy's en kittens voor spoelwormen te behandelen totdat ze worden gespeend, en dan maandelijks totdat ze 6 maanden oud zijn. Volwassen katten en honden moeten minstens éénmaal per drie maanden ontwormd worden, of vaker, als het jagers zijn of bij jonge kinderen of ouderen wonen.

Raadpleeg uw dierenarts voordat u zwangere teven behandelt voor wormen.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op voor verder advies: [email protected]